سلاخ‌خانه

سلاخ‌خانه

سلاخ‌خانه | ژرژ باتای

برگردانِ عرفان خلاقی

The La Villette Slaughterhouse (1929); Eli Lotar

The La Villette Slaughterhouse (1929); Eli Lotar

سلاخ‌خانه (کشتارگاه) امری‌ست در پیوند با دین، تاآنجاکه معابدِ اعصار گذشته نیز– تازه اگر بگذریم از معابد هندوها که در همین روزگار خودمان هستند- در خدمت دو هدف بودند: هم برای نیایش و هم برای کشتار. نتیجه‌ی آن – و سیمای آشوبناک سلاخ‌خانه‌ها در زمانه‌ی حاضر این حکم را تایید می‌کنند- قطعاً وجود همگرایی‌ نگران‌کننده‌ای‌ست بین راز و رمزِ اسطوره و جلال و جبروتِ شوم و بدیُمنِ آن مکان‌هایِ نوعی‌ای‌ که خون در آن‌ها جاری‌ست. دابلیو .بی .سیبروک1، با کندوکاوی کافی، افسوسی عظیم را در مورد آمریکا ابراز می‌کند؛ او مشاهده کرد با این‌که حیات هم‌آمیزی جنسی جمعی2 در آمریکا باقی مانده است، اما [متاسفانه] خونِ قربانی عنصرِ تشکیل‌دهنده‌ی نوشیدنی اختلاطی3 ویژه‌ی آن نیست، او عرف زمانه‌ی حاضر را بی‌روح و بی‌مزه می‌داند. با این همه، و در عصری که ما در آن می‌زی‌ایم، سلاخ‌خانه مکانی‌ست در قرنطینه‌ و نفرین‌شده؛ همچون یک کشتیِ طاعون‌زده. حالا دیگر قربانیانِ این نفرین نه قصابان و چارپایان، بل همان قوم «نیک‌سیرتی» هستند که از امروز به بعد فقط زشتیِ خودشان را تشویق و ترویج می‌کنند، زشتی‌ای در تناسب با یک نیاز ناسالم برای پاکیزگی و طهارت، با رذالتی تندخویانه و ملالت‌بار. این نفرین- که برای آنانی رُعب‌آور خواهد بود که آن را بر زبان جاری می‌کنند- جوری آن‌ها را تا نهایتِ امکانِ دور شدن از سلاخ‌خانه سوق می‌دهد که زندگی‌ای نباتی پی بگیرند و گیاه‌خواری کنند، دوری‌جستنی که با آن، بیرون از دایره‌ی ادب و نزاکت، خودشان را به دنیایی سست و شُل‌ووِل که هیچ‌ چیز ترسناک در آن باقی نمانده است تبعید کنند، و در معرض وسواس ریشه‌کن‌ناپذیرِ شرم، زندگیشان را به تراز جویدنِ پنیر تنزل دهند.

The La Villette Slaughterhouse (1929); Eli Lotar one

The La Villette Slaughterhouse (1929); Eli Lotar 

The La Villette Slaughterhouse (1929); Eli Lotar two

The La Villette Slaughterhouse (1929); Eli Lotar 

 


پی‌نوشت‌ها:

* این قطعه ترجمه‌ای‌ست از Slaughterhouse نوشته‌ی ژرژ باتای در سال 1929 که در ویژه‌نامه‌ی فصل‌نامه‌ی OCTOBER شماره‌ی 36 پیرامون او بازنشر شده است.

** عکس‌‌ها: Eli Lotar از پروژه‌ی The La Villette Slaughterhouse؛ پاریس، 1929

لوتار از والدینی رومانیایی در فرانسه به دنیا آمد. او فیلمساز و عکاسی سورئال و یکی از اعضای حلقه‌ی رنه کلر، لوئیس بونوئل، جرمین کرول و آندره کرتش بود. در 1929 میلادی او پروژه مرور مستندی را پذیرفت که ژرژ باتای سرپرست آن بود: تصویرسازی از کلمه سلاخ‌خانه در فرهنگ لغتی برای یک نشریه. لوتار رپورتاژی عکاسی واقع‌گرایانه‌ای ارائه داد که خشونت لخت و عریان آن قریب به اتفاق بییندگان را در بهت و شوک فرو برد.

1) William Seabrook (1884-1945)

نویسنده، روزنامه‌نگار، سیّاح، پژوهشگر و از نسل منقرض‌شده‌ی خفیه‌گراهای آمریکا که با گرفتن نمونه‌های گوشت انسانی از بیمارستان‌ها آن‌ها را می‌خورد. او در دهه‌ی 1920 به آفریفای جنوبی سفر کرد و مدتی را با یک قبیله‌ی آدم‌خوار زندگی کرد. هرچند همواره می‌گفت که در مراسم خوردن گوشت انسان با آن‌ها مشارکت نمی‌کرده است.

2)  Orgiastic life
3)  Coctail

– نهست ایده‌ی کانون-

 


Leave a Reply